Ashwagandha
(Indiase Ginseng)
Ashwagandha is een kruid dat ook bekend is onder de naam ‘Indiase ginseng’. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde. Ashwagandha zou energie bevorden en stress en angst verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat het bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer zou afremmen.
Maar wat zegt de wetenschap?
​
Mogelijke voordelen van Ashwagandha
​
Wetenschappelijke studies suggereren dat ashwagandha heilzaam zou kunnen zijn voor een aantal aandoeningen.
Maar onderzoekers weten nog niet precies hoe het kruid reageert in het menselijk lichaam.
De meeste studies hebben vooralsnog gebruikgemaakt van dier- of celmodellen,
en wetenschappers weten dus niet of dezelfde resultaten zullen optreden bij mensen.
​
Er is wel enig bewijs dat ashwagandha kan helpen bij:
-
Stress en angst. In een studie uit 2019 bij mensen ontdekten onderzoekers dat het innemen van een dagelijkse dosis van 240 milligram ashwagandha het stressniveau van mensen significant verminderde in vergelijking met een placebo. Zo werden er lagere niveaus gemeten van cortisol, een stresshormoon.
-
Artritis. Ashwagandha werkt mogelijks als pijnstiller. Het voorkomt namelijk dat pijnsignalen zich bewegen door het centrale zenuwstelsel en het zou ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Om die reden zou het kruid effectief zijn bij de behandeling van bepaalde vormen van artritis. Dat effect werd bevestigd in een studie uit 2015 onder 125 mensen met gewrichtspijn.
-
Gezondheid van het hart. Eén onderzoek uit 2015 suggereert dat ashwagandhawortelextract het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen van mensen zou kunnen verbeteren. Dit zou de gezondheid van het hart bevorderen. Om dit effect hard te maken is echter meer onderzoek nodig.
-
Alzheimer, Parkinson en Huntington. Studies tonen aan dat ashwagandha bepaalde vormen van schade aan zenuwcellen kan vertragen, stoppen en mogelijks terugdraaien. Dat is wat leidt tot ziekten als Alzheimer, Parkinson en Huntington. Let wel: bijna alle onderzoeken naar ashwagandha en schade aan zenuwcellen in de hersenen werden uitgevoerd op dieren of dierlijke cellen.
-
Kanker. Onderzoek toont ook aan dat ashwagandha de celgroei bij bepaalde vormen van kanker kan stoppen. In dierenstudies ging het onder andere om longtumoren.
-
Prestaties tijdens inspanning. Ook bleek uit onderzoek dat gezonde jongvolwassenen die acht weken lang dagelijks 500 milligram ashwagandha innamen, meer snelheid en kracht hadden tijdens het sporten dan mensen die een placebo innamen. Ze ademden ook beter en namen meer zuurstof op.
-
Onvruchtbaarheid bij mannen. Uit een klein onderzoek bleek dat onvruchtbare mannen die 90 dagen lang dagelijks vijf gram ashwagandha innamen, een hoger aantal zaadcellen hadden. Ook de gezondheid van hun sperma verbeterde.
-
Slaap. Eén onderzoek bij mensen toonde aan dat twee keer per dag een dosis van 300 milligram van het kruid, de slaap verbeterde. Uit een ander onderzoek bij dieren bleek dat de triëthyleenglycol in ashwagandha de slaap bevordert.
Nadelen en risico's van Ashwagandha
Ashwagandha is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen als ze het maximaal 6 maanden gebruiken,
hoewel de langetermijneffecten onbekend zijn.
Sommige mensen die ashwagandha gebruiken hebben bijwerkingen gerapporteerd, namelijk maag- en darmklachten, slaperigheid, diarree en braken.
Overleg altijd met een arts om er zeker van te zijn dat ashwagandha of andere supplementen veilig voor je zijn.
​
​
​
​
​